NK Afstanden Senioren: rijden in een vol Thialf!

NK Afstanden 2019 - Foto Erik de Weerd

Tussen Kerst en Oud & Nieuw stond traditiegetrouw het KPN NK Afstanden op de planning. Voor de senioren is dit het belangrijkste toernooi van het jaar, aangezien hier (naast de nationale titels) de tickets voor de grote internationale toernooien worden verdeeld. Voor ons – RTC-rijders – is dit vooral een mooie mogelijkheid om ervaring op te doen in een vol Thialf, jezelf te verbeteren en je zo te laten zien aan het Nederlandse schaatspubliek.

Van de rijders van ons RTC was ik uiteindelijk de enige die aan de start stond. Marit en Eline stonden nog 1e reserve voor respectievelijk de 1500m en 3km, maar zij zijn helaas niet meer opgeroepen.

1500m – Op naar beter 
Vrijdag 27 december, op ‘3e kerstdag’, begon het toernooi voor mij met de 1500m. Ik stond eerst nog reserve voor deze afstand, maar toen ik op 2e kerstdag terugreed van mijn training op het ijs in Thialf werd ik door Johan (trainer) gebeld dat ik toch mee mocht doen. Heel leuk!
De omstandigheden waren zwaar: de luchtdruk was extreem hoog. Hierdoor moeten wij als schaatsers tegen veel meer luchtdeeltjes opboksen en is het dus lastiger om snelle tijden neer te zetten. In een vol Thialf startte ik in de eerste rit tegen Gioya Lancee. Mijn opening ging erg goed en we openden precies hetzelfde: 26.59. Helaas ging de rest van de rit niet helemaal zoals ik gehoopt had.
Vorige week reed ik een PR nét boven de 2 minuten (2:00.11). Helaas kwam ik nu iets meer dan één seconde boven dit PR uit (2:01.32). Ik reed een erg traag ritme en dat was onder deze omstandigheden eigenlijk wat je precies niet moest doen. Technisch waren er ook nog genoeg puntjes die beter konden. Door de omstandigheden werden er bijna geen PR’s gereden, dus relatief gezien had ik het niet slecht gedaan, maar ik had stiekem wel op wat meer gehoopt. Uiteindelijk ben ik als 18 e geëindigd en had ik weer genoeg geleerd voor de race van morgen.

3000m – Dik PR!
Op zaterdag mocht ik laten zien wat ik in mijn mars had op de 3km. Ik reed in de tweede rit tegen Sterre Jonkers. Met de verbeterpunten van de dag ervoor in mijn achterhoofd reed ik een stuk beter en werd het een mooie rit. Onder luid gejuich van vele supporters wist ik mijn rit goed vlak te houden. Sterre en ik reden mooi gelijk op en maakten het goed spannend. Helaas wist ik de laatste
binnenbocht net niet onderdoor te komen, maar ik wist wel een dik persoonlijk record van 4,8 seconden te rijden!
Als enige van het deelnemersveld reed ik op de 3km een PR: 4:12.07. In de uitslag werd dit heel spannend: nummer 9 t/m 14 zat binnen één seconde van elkaar. Helaas zat ik net aan de verkeerde kant voor plaatsing voor de 5km, ik werd namelijk 14e . Echt klagen mag ik alleen niet. Ik reed een goede rit en ben superblij met mijn PR. Het was echt heel gaaf om zo’n 3km in een vol Thialf te
mogen rijden, ik heb genoten! Die 5km bewaren we voor de volgende keer…
Met weer genoeg punten om aan te werken, maar ook een supergave en motiverende ervaring op de 3km kijk ik uit naar de volgende grote toernooien!

Gelukkig nieuwjaar allemaal!

Groetjes,
Paulien

Foto’s: Erik de Weerd en Dyane Ribbink