Rabo Holland Cup 1 – Verslag van Paulien

Rabo Holland Cup 1 - KNSB Oost RTC - Foto Dyane Ribbink

Afgelopen weekend begon het seizoen voor de oudjes uit de groep dan ook echt. De IJsselcup is de selectiewedstrijd voor het eerste grote seniorentoernooi, namelijk het World Cup Kwalificatietoernooi (WCKT). Marit, Muriël, Eline en ik stonden aan de start van deze eerste Holland Cup in Deventer. Voor Eline was dit toernooi als junior een mooie bonus om aan mee te doen. Alle vier reden we een verschillende verzameling van afstanden en beide dagen stond er behoorlijk wat publiek langs de kanten!

Zaterdag: 500/1500
Marit en ik beten zaterdag het spits af met de 500m. Ik zag dit als een mooie warming-up voor de 1500m, om zo een beetje aan het ijs te wennen en de start goed te oefenen. Er waren heel veel valse starts en zelfs een DQ na twee valse starts, maar gelukkig mochten Marit en ik allebei vertrekken.
Marit reed 42.21 (27e) en ik reed een tijd van 41.54 (24e). Kelly had onze start gefilmd, dus we konden meteen bekijken waar we bij de 1500m beter op moesten letten.

Vervolgens stond de 1500m op het programma. Hier stonden we alle vier aan de start! We waren allemaal geloof ik best gespannen, omdat het er bij deze afstand echt om ging: plaatsing WCKT was zeker mogelijk.
Eline eindigde als 22e in 2:10.43, Marit als 15e in 2:06.22, Muriël als 13e in 2:05.23 en ikzelf als 12e in 2:05.08. Muriël en ik lijken hiermee zeker te zijn van een WCKT-ticket! Voor Marit is dat nog even afwachten.

Zondag: 1000/3000/Mass Start
Toen we zondag op de Scheg aankwamen hadden we al door dat de omstandigheden die dag wel even anders zouden zijn. Iedereen die de baan op kwam zei meteen: ‘lekker mistig hier’. Gelukkig waren meerdere teamgenoten als supporter aanwezig om ons door die mist vooruit te schreeuwen, altijd leuk!

Marit, Muriël en ik reden voorafgaand aan de 3km de 1000m. Tijdens deze afstand was het nog een hele uitdaging om na de wissel goed de bocht in te duiken, aangezien je de bochtingang pas heel laat kon zien. Bij Muriël ging dit heel goed: ze eindigde met een tijd van 1:21.44 op de 8e plek en heeft hier hoogstwaarschijnlijk een WCKT-ticket mee verdiend! De tijden van Marit en mij zaten daar vlak achter, namelijk respectievelijk 1:22.10 en 1:21.91. Hiermee werd Marit 15e en werd ik 12e. Zoals jullie al aan de tijden en plekken kunnen zien, zat het op deze afstand allemaal erg dicht bij elkaar en werd je dus al door de kleinste foutjes afgestraft.

De officiële afstanden werden afgesloten met een 3km. Marit voelde zich niet lekker en had besloten zich na de 1000m af te melden voor de 3km.
Voor mij was dit de afsluitende afstand van mijn zelfgecreëerde allroundtoernooitje. Terwijl ik nog een klein beetje misselijk van de 1000m was, mocht ik alweer het ijs op voor de 3km. Ik reed mooi vlak en finishte in 4:25.12, goed voor een 9e plek en genoeg voor plaatsing voor het WCKT!
Eline reed een nette race en werd 15e in een tijd van 4:27.57. Muriël kwam na 4:33.13 over streep en werd 18e.

Hierna restte voor Eline alleen nog de Mass Start, de 3e Mass Start alweer van de nationale competitie. Eline kwam mooi mee in het peloton en finishte als 10e.

Het was een mooi en spannend weekend, op naar het WCKT!
Paulien Verhaar

📷 Erik de Weerd en Dyane Ribbink. Foto Johan en Marit: Hanneke Mennens, In Focus Photography