Rabo Talentdag Oost – Verslag van Eline

Rabo Talentdag Oost 26 mei 2019 - KNSB Oost RTC

Vandaag was de Talentdag georganiseerd door de KNSB voor alle talenten van regio OOST. In de ochtend moesten de rijders van het RTC om half 9 beginnen en in de middag werden de baanselectierijders getest. We werden in groepjes van drie ingedeeld en gingen zo langs de volgende testen:

  • de wingate test: dit is een test waarbij je 30 sec op vol vermogen trapt en probeert zo snel mogelijk een zo hoog mogelijk vermogen weg te trappen. Uit deze test blijkt vooral wat voor type sporter je bent: duursporter of juist sprinter. De explosiviteit en kracht zijn vooral belangrijk.
  • Een mentale test: deze bestond uit een vragenlijst over hoe je met teleurstellingen omgaat en prestatiegedrag.
  • Een balanstest: hierbij moest je op een plaat gaan staan waarbij je 30 sec lang op één been naar voor en achter beweegt om de druk over je voet te verdelen.
  • Een sprongtest: hierbij werden drie verschillende sprongen uitgevoerd om de explosiviteit te meten. Je sprong met twee benen of 1 been tussen 2 sensoren die dan vervolgens de hoogte van de sprong bepaalden.
  • Een meting van de beenlengte, romplengte en gewicht.
  • Een enkelmobiliteitstest: hierbij moest je op één been zo ver mogelijk met je teen de liniaal op acht plaatsen aantikken, zonder je balans te verliezen (een ster van linialen).

Uit al deze testen wil de KNSB een perfect plaatje van een topschaatser creeëren zodat in de toekomst uit testen al kan blijken of er een grote kans is dat iemand potentieel topschaatser zou kunnen zijn. Er ontbreekt op de testdag nog wel een test: de VO2-max, dit is een test om het duurvermogen i.c.m kracht te meten. Deze zal later worden uitgevoerd, omdat deze test erg veel tijd kost.

Voor ons is de test een beeld van hoe we er voor staan op het gebied van explosiviteit, maar ook kunnen we zien of er verschillen zijn tussen het linker- en rechterbeen en of de balans verbeterd moet worden. Zo kan Johan weer mooi met ons aan de slag!

Eline Jansen

Foto’s: KNSB, Kelly Eijsink, Johan Freriksen