Winst in de Landenwedstrijd! – Verslag van Stefan

Afgelopen weekend (19 en 20 januari) stond ik namens team Nederland aan de start van de Landenwedstrijd. Eén van de weinige internationale wedstrijden voor junioren C en B met deelnemers uit Noorwegen, Duitsland en Nederland. Onder leiding van bondscoach van de junioren,  Jetske Wiersma, gingen we met 12 Nederlandse schaatsers richting sportcentrum Kardinge in Groningen.

Goede start
Op de ijsbaan in Groningen begonnen we op zaterdagochtend met een 500 meter, die ik met een verschil van 0,5 seconden op de nummer twee Jarle Gerrits won (37,38). Daarna stond de 1500 meter op het programma die ik op slechts drie honderdste seconden heb gewonnen (1.55,71) en met Jarle Gerrits op nummer twee en Jesse Speijers als nummer drie was het een compleet Nederlands podium. Ik stond na de eerste dag eerste in het klassement met Jarle en Jesse op plek twee en drie.
Na de officiële afstanden werd er nog een teamsprint gehouden waarin de schaatsers in willekeurige volgorde werden ingedeeld, ik schaatste hier samen met twee C junioren en gezamenlijk werden we  derde, goed voor een bronzen medaille.

Tweede dag
Na een ijskoude nacht stonden we om negen uur weer aan de start en werd de 1000 meter gereden. Ik won mijn 3e gouden medaille op dit toernooi in een tijd van 1.15.00 en had hierdoor een voorsprong op de drie kilometer van 4,74 seconden. Tijdens een rechtstreeks duel met de nummer twee (Jarle Gerrits) werd het nog heel spannend maar met een mooie derde plek op de drie kilometer was de tijd van 4.07,78 voldoende om uiteindelijk in het eindklassement als eerste te eindigen. Ik heb dit weekend dus vier gouden en twee bronzen medailles gewonnen. Het was een supermooie ervaring om met een Nederlands team deze wedstrijd te rijden!